Lekker zoet!

Waar wetenschappers en zelfbenoemde voedselspecialisten bakkeleien over wat nou goed voor je is, zijn de meesten het over 1 ding in ieder geval eens. Veel suiker is slecht. En we weten dat ook allemaal wel, want we worden er dagelijks mee geconfronteerd. In de supermarkt, op Facebook of op een verjaardag door een oom of nichtje die ook ergens wat gelezen heeft.

Door al die prikkels die wijzen naar een algehele ban op suiker kan het niet anders dat er een tegenbeweging ontstaat. En die is al in volle gang. Mede door programma’s als Heel Holland Bakt verwerven na de chef-koks nu ook bekende patissiers een rocksterren status.

In Engeland en Amerika kun je er al niet meer omheen. Van mierzoete ijsjes en milkshakes met de meest gekke toppings (suikerspin!) en ijshoorntjes gemaakt van donuts of wafels. Je kunt het zo zoet en ongezond niet bedenken of het verschijnt in de foodscene van de hippe steden. En er staan urenlange rijen om deze suikerbommen te bemachtigen.

Ook opvallend is dat zoete wijn weer in de aandacht komt. Jonge hippe wijnmakers zetten in op zoet. Zoete wijn mag straks weer, en niet alleen voor bij het dessert.

Nu geloof ik niet dat al deze zoete verleiding de beweging naar minder suiker in ons eetpatroon gaat doen wederkeren. De populariteit van zoet lijkt slechts een tegenhang op de algehele suikerfobie die via alle kanten aangewakkerd wordt.

Ik verwacht dat er nog wel meer nieuwe of heruitgevonden zoetigheid onze kant op gaat komen.

En ik klaag niet, want als ik eens wat zoets wil, wil ik ook echt wat lekkers. Mijn favoriet? Dan blijf ik toch bij het Oer-Hollandse gevulde speculaas. Maar dan wel van die echt lekkere.

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan